Share the story

Η θωράκιση κρέατος σε ανοιχτή φλόγα είναι μια τεχνική μαγειρέματος που χρησιμοποιείται για να "σφραγιστεί" το εξωτερικό του κρέατος με υψηλή θερμότητα, δημιουργώντας μια τραγανή κρούστα που κρατά τους χυμούς και τη γεύση μέσα στο κρέας. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται συχνά κατά την προετοιμασία μπριζόλας, φιλέτου, κοτόπουλου, ακόμη και ψαριών, και αποτελεί ένα βασικό στάδιο για ένα ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα. Οι ψησταριές Pit Boss είναι οι ΜΟΝΕΣ που μπορούν να πετύχουν θωράκιση με ΑΝΟΙΧΤΗ ΦΛΟΓΑ

Ας δούμε πώς λειτουργεί η θωράκιση και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε σωστά.

Τι Είναι η Θωράκιση του Κρέατος;
Η θωράκιση του κρέατος, γνωστή και ως "searing", είναι η διαδικασία κατά την οποία το κρέας ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία για σύντομο χρονικό διάστημα. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια καραμελωμένη εξωτερική επιφάνεια (κρούστα), η οποία "κλειδώνει" τα υγρά και δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και την υφή στο κρέας. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της αντίδρασης Maillard, μια χημική αντίδραση μεταξύ των πρωτεϊνών και των σακχάρων του κρέατος, η οποία δημιουργεί σύνθετες γεύσεις και αρώματα.

Γιατί Είναι Σημαντική η Θωράκιση;
Η θωράκιση δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση και την υφή του κρέατος αλλά και τη γεύση του. Ορισμένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της θωράκισης περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία Κρούστας: Η καραμελωμένη κρούστα που σχηματίζεται προσδίδει τραγανότητα και νοστιμιά.
  • "Κλείδωμα" των Χυμών: Αν και δεν "κλείνει" απόλυτα τους χυμούς μέσα στο κρέας, η γρήγορη θωράκιση βοηθά στο να συγκρατήσει την υγρασία όταν το κρέας ψήνεται περαιτέρω.
  • Ενίσχυση της Γεύσης: Η αντίδραση Maillard που δημιουργείται κατά τη θωράκιση προσφέρει βαθύτερη, πιο σύνθετη γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Σε συνδυασμό με το άρωμα πέλλετ που έχετε επιλέξει το αποτέλεσμα είναι απερίγραπτο!

Πώς Γίνεται η Θωράκιση σε Ανοιχτή Φλόγα

Όταν ανάβει η ψησταριά έχουμε ανοιχτές τις γρίλιες και το καπάκι: Ο λευκός «κακός» καπνός φεύγει από την ψησταριά και όταν δούμε πλέον φλόγα και τελειώσει ο καπνός κλείνουμε τις γρίλιες και το καπάκι. Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια υψηλή θερμοκρασία που θα δώσει την επιθυμητή κρούστα στο κρέας. Οι ψησταριές πέλλετ της Pit Boss το επιτυγχάνουν με απόλυτη επιτυχία. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του!

Ποια η διαφορά των ψησταριών Pit Boss με άλλες ψησταριές της ίδιας κατηγορίας;

Οι ψησταριές πέλλετ της Pit Boss λειτουργούν με καύσιμη ύλη τα πέλλετ, τα οποία παράγονται από την ίδια την εταιρία, χωρίς ενισχυτικά γεύσεων ή σπρέι. Τα πέλλετ τοποθετούνται σε μια δεξαμενή (hopper) και προωθούνται αυτόματα στην εστία καύσης μέσω ενός κοχλία, ο οποίος ελέγχεται από τον χρήστη μέσω ψηφιακού πίνακα. Ο κοχλίας μεταφέρει σταδιακά τα πέλλετ στο θάλαμο καύσης, όπου αναφλέγονται από μια αντίσταση και δημιουργούν θερμότητα και "ελάχιστο καπνό".

Η ειδοποιός διαφορά των ψησταριών πέλλετ με άλλες ψησταριές της ίδιας κατηγορίας βρίσκεται στο γεγονός ότι χάρη στον εργονομικό σχεδιασμό και την άριστη κατανομή αέρα, οι ψησταριές της Pit Boss απομακρύνουν τον "λευκό καπνό" χωρίς να αφήνουν δυσάρεστη γεύση στο φαγητό. 

Μετά τα πρώτα 3 λεπτά έναρξης και ανάφλεξης, το υπόλοιπο ψήσιμο γίνεται χωρίς καθόλου καπνό και με υπόλειμμα στάχτης, μόνο ελάχιστα ml που αντιστοιχούν το πολύ, σε μια κουταλιά της σούπας. Το αποτέλεσμα του ψησίματος με πέλλετ δίνει στο φαγητό σας πραγματική γεύση ξύλου και όχι μια τυπική γεύση όπως θα ψήνατε σε μια ψησταριά κάρβουνου.

Ακολουθούν τα βασικά βήματα:

1. Επιλογή του Σωστού Κρέατος
Η θωράκιση μπορεί να γίνει σε διάφορα είδη κρέατος, όπως βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο και ψάρια. Ωστόσο, για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε κομμάτια με αρκετό λίπος και πάχος, όπως μπριζόλες, φιλέτα ή κοτόπουλο με πέτσα.
Καλό είναι το κρέας να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν από τη θωράκιση, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.

2. Στέγνωμα του Κρέατος
Πριν από τη θωράκιση, στεγνώστε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Η υπερβολική υγρασία στην επιφάνεια θα εμποδίσει τη δημιουργία της τραγανής κρούστας, καθώς το κρέας θα βράσει αντί να θωρακιστεί.
Επίσης, αλατοπιπερώστε το κρέας πριν το βάλετε στη φλόγα.

3. Χρήση Σωστού Λαδιού
Επιλέξτε λάδι που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά έχει χαμηλότερο σημείο καπνίσματος και μπορεί να καεί πιο εύκολα.

4. Θερμοκρασία και Φλόγα
Αφήστε την σχάρα να θερμανθεί καλά πριν βάλετε το κρέας. Η φλόγα πρέπει να είναι δυνατή, ώστε να δημιουργηθεί η κρούστα γρήγορα.

5. Χρόνος Θωράκισης
Τοποθετήστε το κρέας πάνω από την ανοιχτή φλόγα και άφηστέ το να ψηθεί χωρίς να το αναποδογυρίζετε για περίπου 1-3 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του κρέατος. Το κρέας πρέπει να πάρει σκούρο χρώμα και να σχηματίσει κρούστα.

  • Αν το κρέας έχει πέτσα ή λίπος, θωρακίστε πρώτα αυτήν την πλευρά για να γίνει τραγανή.
  • Αναποδογυρίστε το κρέας και θωρακίστε και την άλλη πλευρά για τον ίδιο χρόνο.

6. Ψήσιμο μέχρι την Επιθυμητή Θερμοκρασία
Μετά τη θωράκιση, μπορείτε να συνεχίσετε το ψήσιμο του κρέατος στην θερμοκρασία που επιθυμείτε

  • rare: 50-52°C
  • medium: 57-60°C
  • well-done: 70°C+

7. Ανάπαυση του Κρέατος
Μετά το ψήσιμο, είναι σημαντικό να αφήσετε το κρέας να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να ανακατανεμηθούν, εξασφαλίζοντας ένα ζουμερό αποτέλεσμα.

Συμβουλές για Επιτυχημένη Θωράκιση

  1. Αφήστε αρκετό χώρο γύρω από το κρέας για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην πέφτει η θερμοκρασία της επιφάνειας.
  2. Αποφύγετε τη συνεχή ανακίνηση του κρέατος: Το κρέας χρειάζεται να μείνει ακίνητο για να δημιουργηθεί η κρούστα. Μην το αναποδογυρίζετε συνεχώς.
  3. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο: Ένα θερμόμετρο κρέατος είναι το καλύτερο εργαλείο για να ελέγχετε την εσωτερική θερμοκρασία και να αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο.
  4. Προσθέστε προαιρετικά βούτυρο: Για πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο στο τέλος του ψησίματος, αφήνοντάς το να λιώσει πάνω στο κρέας.

Συμπέρασμα
Η θωράκιση του κρέατος σε ανοιχτή φλόγα είναι μια τέχνη που, όταν γίνει σωστά, προσφέρει ένα γευστικό και ζουμερό αποτέλεσμα. Η σωστή θερμοκρασία, ο κατάλληλος χρόνος και η τεχνική ψησίματος είναι οι βασικοί παράγοντες για να δημιουργήσετε την τέλεια κρούστα και να απολαύσετε την καλύτερη δυνατή γεύση από το φαγητό σας. Με την Pit Boss τα πράγματα γίνονται εύκολα για εσάς, μία δοκιμή αρκεί για να σας πείσει πως είναι η καλύτερη επένδυση που έχετε κάνει.