Share the story

Είναι καλοκαίρι, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η καλύτερη στιγμή για ψήσιμο!!! Αλλά ας δούμε πρώτα μερικές συμβουλές για την ασφάλεια του ψησίματος. Κάθε χρόνο οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ανταποκρίνονται σε χιλιάδες πυρκαγιές σε ψησταριές στο σπίτι που καταλήγουν να προκαλούν υλικές ζημιές χιλιάδων ευρώ.

Λάβετε υπόψη τους ακόλουθους κανόνες για τα υπαίθρια μπάρμπεκιου, ειδικά όταν έχετε παιδιά να τρέχουν στην αυλή και ταυτόχρονα ψήνετε στην ψησταριά. Αυτές οι απλές συμβουλές για την ασφάλεια του BBQ μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ατυχημάτων και να διασφαλίσουν ότι όλα τα ψησίματα στον κήπο ή στο μπαλκόνι παραμένουν διασκεδαστικά και ασφαλή.

Eίναι χρήσιμο επίσης να γνωρίζετε τους άμεσους κινδύνους που συνεπάγεται το ψήσιμο στην ψησταριά, όπως:

  • Αναφλέξεις λαδιού
  • Μη σωστή απόρριψη στάχτης
  • Φαγητό κακοψημένο

Να κάποια σωστά βήματα που εγγυώνται ένα ασφαλές μπάρμπεκιου.

ΣΩΣΤΟ. Τοποθετήστε την ψησταριά πολύ μακριά από δέντρα, προεξέχοντα κλαδιά και κρατήστε σε ασφαλή απόσταση από παιχνίδια, χώρους παιχνιδιού και εύφλεκτα υλικά.

ΣΩΣΤΟ. Δημιουργήστε μια «ζώνη χωρίς παιδιά» γύρω από την ψησταριά. Αφήστε τουλάχιστον 3 μέτρα απόσταση ελεύθερο χώρο σε όλες τις πλευρές και διδάξτε στα παιδιά σας να μένουν μακριά από αυτή την περιοχή (τα κατοικίδια, επίσης!).

ΣΩΣΤΟ. Κρατήστε τα σπίρτα και τους αναπτήρες μακριά από τα παιδιά σας. Καθώς μεγαλώνουν, διδάξτε τους πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα αντικείμενα με υπεύθυνο τρόπο, με την ασφάλεια πάντα στην πρώτη προτεραιότητα.

ΣΩΣΤΟ. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα τρόφιμα έχουν ψηθεί καλά.

ΣΩΣΤΟ. Απορρίψτε την καυτή στάχτη σε ασφαλές μέρος που δεν είναι προσβάσιμο σε μικρά παιδιά.

ΣΩΣΤΟ. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ πού βρίσκεται ο πυροσβεστήρας σας! Βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμος και λειτουργικός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ

ΜΗΝ αφήνετε τα παιδιά μόνα τους έξω όταν η ψησταριά σας είναι ζεστή ή ανοιχτή. Να επιβλέπετε πάντα τα μικρά παιδιά όταν χρησιμοποιείτε την ψησταριά σας.

ΜΗΝ μεταφέρετε την ψησταριά σε εσωτερικούς ή κλειστούς χώρους, όπως γκαράζ ή σκηνές. Το ψήσιμο σε εσωτερικούς ή κλειστούς χώρους ενέχει κίνδυνο πυρκαγιάς και κίνδυνο έκθεσης σε επικίνδυνες αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα.

ΜΗΝ ξεχνάτε να καθαρίζετε την ψησταριά μετά από κάθε χρήση. Αυτό βοηθά στην αποφυγή αστοχιών την επόμενη φορά που θα την χρησιμοποιήσετε. Φροντίστε επίσης να καθαρίσετε το συσσωρευμένο λίπος στους δίσκους κάτω από τη σχάρα για να αποφύγετε την πυρκαγιά.

Καθώς μεγαλώνουν, σε πολλά παιδιά αρέσει να βοηθούν στο μαγείρεμα. Πάρτε αυτό το ενδιαφέρον ως την ευκαιρία να τους διδάξετε πώς να ψήνουν υπεύθυνα. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν τις παραπάνω συμβουλές ασφαλείας, καθώς και τους οικογενειακούς κανόνες για τη χρήση της ψησταριάς. Π.χ. σε ποια ηλικία επιτρέπεται να τη χρησιμοποιούν; Πότε μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη σχάρα μόνοι τους ή με φίλους; Διδάσκοντας στα παιδιά σας την ασφάλεια στο BBQ από μικρή ηλικία θα τα βοηθήσει να ξέρουν πώς να παίρνουν καλές αποφάσεις καθώς μεγαλώνουν.

Kαλά, νόστιμα —και ασφαλή— μαγειρέματα λοιπόν στον κήπο και αυτό το καλοκαίρι!!!