Share the story

Άρχισε η καλοκαιρινή περίοδος που γίνεται η μεγαλύτερη περίοδος χρήσης μιας ψησταριάς πέλλετ, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να την κρατάμε καθαρή.

Το να αφιερώσουμε χρόνο για να καθαρίσουμε την ψησταριά ή το καπνιστήριο πέλλετ είναι απαραίτητο για να έχουμε το καλύτερο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε το συσσωρευμένο λίπος και την βρωμιά να σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά μας για ένα υπέροχο BBQ PARTY.

Εάν αφιερώσουμε λίγο χρόνο για συντήρηση, η διαδικασία δε θα διαρκέσει όσο θα διαρκούσε αν αναβάλλαμε τον τακτικό καθαρισμό μετά από κάθε ψήσιμο.
Γι' αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε για εσάς μερικά "κόλπα" και συμβουλές για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη διαδικασία του καθαρισμού της πέλλετ ψησταριάς, γρήγορη και εύκολη!!!

ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ

Πριν καθαρίσετε την ψησταριά πέλλετ, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα πέλλετ από τη χοάνη και να κάψετε τυχόν πέλλετ που έχουν μείνει στον κοχλία. Τα υγρά πέλλετ μπορεί να προκαλέσουν αστοχία και πρόβλημα στον κοχλία, επομένως είναι πολύ σημαντικό να κάνετε αυτό το βήμα. Απλώς αφαιρέστε τα pellets από τη χοάνη σας, ενεργοποιήστε την ψησταριά στους 200°C και τα υπόλοιπα pellets θα καούν σε περίπου 15 λεπτά. Κλείστε την ψησταριά και αφήστε τη να κρυώσει πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΠΕΛΛΕΤ

  • Πριν αφαιρέσετε τις σχάρες από την ψησταριά, τρίψτε τις πρώτα με ένα πινέλο για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια, κολλημένη σε σωματίδια ή λίπος.
  • Βγάλτε τις σχάρες και ψεκάστε τις με ένα καθαριστικό διάλυμα ή πλύνετε με ζεστό σαπουνόνερο. Εάν χρησιμοποιείτε διάλυμα καθαρισμού, φροντίστε να σκουπίσετε τις σχάρες και να τις ξεπλύνετε καλά. Οι σχάρες μπαίνουν επίσης στο πλυντήριο.
  • Στη συνέχεια, τρίψτε τυχόν ορατά υπολείμματα από τη θερμική ασπίδα με ξύστρα ή βούρτσα πριν την αφαιρέσετε από την ψησταριά.
  • Αμέσως μετά χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για υγρά και στερεά για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα από το εσωτερικό της ψησταριάς.
  • Μπορεί επίσης να συσσωρευτεί λίπος στο εσωτερικό του βαρελιού, γι' αυτό συνιστούμε να επιθεωρήσετε και να ψεκάσετε αυτό το μέρος της ψησταριάς με ένα διάλυμα καθαρισμού και να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα ή ένα πανί για να το σκουπίσετε.
  • Φροντίστε να καθαρίσετε τυχόν λίπος που έχει συσσωρευτεί στον κάδο και πλύνετε επίσης με ζεστό σαπουνόνερο. Χρησιμοποιήστε έναν συλλέκτη λίπους κατά το μαγείρεμα για να κάνετε την απόρριψη της συσσώρευσης λίπους ακόμα πιο εύκολη.
  • Στη συνέχεια, επανατοποθετήστε τη θερμική ασπίδα και τις σχάρες στην ψησταριά και είστε έτοιμοι!

Η επάλειψη της πλάκας Flame Broiler είναι εξαιρετική για την αποφυγή του κολλήματος του φαγητού σας ενώ μαγειρεύετε.

  • Ενώ η ψησταριά είναι ακόμα σβηστή και κρυωμένη, θα αφαιρέσετε πρώτα κάθε μια από τις σχάρες και στη συνέχεια θα αλείψετε ελαφρά την πλάκα Flame Broiler με ένα λάδι υψηλής θερμοκρασίας, όπως λάδι κανόλας ή αβοκάντο. Στη συνέχεια, επανατοποθετήστε τις σχάρες στην ψησταριά.
  • Ανάψτε την ψησταριά, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 180°C και αφήστε τη να λειτουργήσει για 15 έως 20 λεπτά πριν την σβήσετε και πάλι. Καθώς η επιφάνεια θα κρυώνει, θα σφραγίσει το λάδι πάνω στην πλάκα δημιουργώντας μεμβράνη προστασίας.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙΟ

Η διαδικασία για τον καθαρισμό ενός κάθετου καπνιστηρίου pellet είναι παρόμοια με τον καθαρισμό μιας ψησταριάς pellet.

  • Θα ξεκινήσετε με το τρίψιμο των σχαρών ενώ είναι ακόμα πάνω στο καπνιστήριο, στη συνέχεια αφαιρέστε τις για να τις καθαρίσετε με ζεστό σαπουνόνερο ή ψεκάστε με διάλυμα καθαρισμού, σκουπίστε και ξεπλύνετε καλά.
  • Συνεχίζετε με την ίδια διαδικασία με τον συλλέκτη του λίπους και τη λεκάνη νερού.
  • Έπειτα θα πρέπει να αφαιρέσετε την στάχτη που μπορεί να έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου μαγειρέματος με μια ηλεκτρική σκούπα για υγρά και στερεά πριν αντικαταστήσετε τις σχάρες μαγειρέματος.
  • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε απολιπαντικό για να καθαρίσετε το γυάλινο παράθυρο στον κάθετο καπνιστή σας και να το σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας ή ένα πανί. Συνιστάται να ακολουθήσετε αυτό το βήμα με ένα καθαριστικό τζαμιών για να εξαλείψετε τις ραβδώσεις και τις μουτζούρες.

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΤΗ ΣΧΑΡΑ Ή ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΡΙ ΠΕΛΕΤ;

Συνιστούμε να καθαρίζετε καλά τη ψησταριά ή τον καπνιστή σας μετά από περίπου 18 έως 20 ώρες μαγειρέματος για να αποφύγετε τυχόν συσσώρευση. Είναι επίσης καλή ιδέα να αδειάζετε τον αφαιρούμενο δίσκο στάχτης (ισχύει σε ορισμένα μοντέλα) μετά από κάθε μαγείρεμα. Συνιστάται πάντα ένας γρήγορος καθαρισμός του βαρελιού για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν καλύτερο μαγειρικό αποτέλεσμα.

ΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ

Μετά τον καθαρισμό, μόνο ένα απλό, επιπλέον βήμα μπορεί να κάνει τη διαφορά χρησιμοποιώντας ένα κάλυμμα για την ψησταριά σας!
Τα καλύμματα Pit Boss είναι κατασκευασμένα από πολυεστέρα βαρέως τύπου με επένδυση PVC για να προστατεύσετε την ψησταριά σας από καιρικές συνθήκες, σκόνη και βρωμιά. Τα καλύμματα προσφέρουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθούν στην αποφυγή της βροχής.
Πάντα να περιμένετε να κρειώσει τελείως η ψησταριά πριν την καλύψετε.

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για τη σωστή συντήρηση της πέλλετ ψησταριάς. Η σωστή συντήρηση και ο καθαρισμός θα αποφέρει τέλειο μαγειρικό αποτέλεσμα καθώς και πολλά χρόνια άψογης λειτουργίας!

Καλά μαγειρέματα!!!