Share the story

Ο όρος Spatchcock χρονολογείται από την Ιρλανδία του 18ου αιώνα. Το spatchcocking είναι μια μέθοδος προετοιμασίας του κοτόπουλου για μαγείρεμα. Η μέθοδος περιλαμβάνει την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης από την ουρά έως τον λαιμό. Αυτή η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο χρόνο μαγειρέματος. Επιτρέπει επίσης ευκολότερη πρόσβαση στην κοιλότητα και στο εξωτερικό του κοτόπουλου για σκοπούς καρυκεύματος και μαριναρίσματος.

Για να φτιάξετε κοτόπουλο spatchcock, θα χρειαστείτε ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Οι χρόνοι μαγειρέματος ποικίλλουν, αλλά η τεχνική είναι η ίδια σε όλα τα επίπεδα.

Πως να κόψετε το κοτόπουλο πεταλούδα;

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι κουζίνας, ξεκινήστε από την κορυφή του κοτόπουλου και κόψτε τον λαιμό/ραχοκοκαλιά μέχρι την ουρά και στις δύο πλευρές, αφαιρώντας το εντελώς.

Μετά από λίγη εξάσκηση, η αφαίρεση των οστών της πλευράς με το ψαλίδι γίνεται πιο εύκολη. Συνιστούμε να κόψετε τις άκρες των φτερών, κάτι που επιτρέπει σε περισσότερες περιοχές του εκτεθειμένου δέρματος να γίνουν τραγανές. Μόλις αφαιρέσετε τα κόκαλα, ανοίξτε το κοτόπουλο και απλώστε το.

Πως να το αλατοπιπερώσετε;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το αλατοπιπερώσετε. Είτε επιλέξετε να αλατίσετε, είτε να χρησιμοποιήσετε καρύκευμα ή μαρινάδα, όλες οι μέθοδοι σε ένα κοτόπουλο πεταλούδα θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα, επομένως η επιλογή είναι δική σας.Το κύριο πράγμα που πρέπει να εξετάσετε είναι πόσο χρόνο θέλετε να αφιερώσετε σε αυτή τη διαδικασία.

Τα περισσότερα καρυκεύματα και μαρινάδες χρειάζονται 6 έως 24 ώρες στο ψυγείο. Προτείνουμε το Pit Boss Chicken and Poultry Rub για απόλυτη γεύση.

Ποιο μείγμα πέλλετ ταιριάζει καλύτερα με το κοτοπουλο Spatchcock;

Όσον αφορά την επιλογή του σωστού πέλλετ φαγητού για το μαγείρεμα του κοτόπουλου, συνιστούμε να επιλέξετε ένα μείγμα που προσφέρει μέτριο ή ελαφρύ καπνό, ώστε να μην υπερισχύσει η πρωτεΐνη. Το Pit Boss Apple Blend είναι εξαιρετική επιλογή επειδή έχει μια ήπια, φρουτώδη γεύση που συνδυάζεται τέλεια με τα πουλερικά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ψηθεί το κοτόπουλο Spatchcock;

Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο, συνιστούμε να δώσετε μεγάλη προσοχή στους χρόνους ψησίματος, ώστε να αποφύγετε τυχόν άψητα μέρη. Προθερμάνετε την ψησταριά σας και ψήστε σε σωστές θερμοκρασίες. Το κοτόπουλο και όλα τα παράγωγα του, όπως ο κιμάς, καταναλώνονται αυστηρά μετά από επεξεργασία μαγειρέματος σε θερμοκρασία άνω των 75°C.

Αφού φτάσετε στην επιθυμητή θερμοκρασία, αφαιρέστε το κοτόπουλο από την ψησταριά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 έως 15 λεπτά πριν το τεμαχίσετε. Καλή σας απόλαυση!