Επενδύσατε σε ένα μαντεμένιο μαγειρικό σκεύος της Pit Boss, το οποίο με την κατάλληλη φροντίδα θα σας χαρίσει ατελείωτες γευστικές εμπειρίες για όλη σας την ζωή!
Που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μαντέμι;
Χρησιμοποιήστε τα μαντεμένια σκεύη σας σε οποιαδήποτε εστία μαγειρέματος: κεραμική, γκαζιού, επαγωγική, εξωτερική ψησταριά ή σχάρα ή ακόμα και επάνω στη φωτιά από κάρβουνα ή το τζάκι.
Πως να φροντίσετε το σκεύος σας;
Κατά την αγορά του νέου σας σκεύους, ενδέχεται και είναι απόλυτα φυσιολογικό να εντοπίσετε κάποιο μικρό στίγμα, «ατέλεια» ή ίχνη επιφανειακής οξείδωσης σε αυτό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την μεταφορά ή την αποθήκευση του σκεύους και τις συνθήκες περιβάλλοντος (υγρασία, ζέστη κ.ά) έφυγε η αρχική προσωρινή επικάλυψη λαδιού του εργοστασίου (αρχικό προσωρινό seasoning), γεγονός το οποίο δεν επιφέρει καμία επίπτωση στην ποιότητα του μαντεμιού ή στις θερμαντικές του ικανότητες.
Να θυμάστε: Mε το δικό σας seasoning και τη χρήση το σκεύος θα αποκτήσει και πάλι την όψη του σαν να βγήκε από το εργοστάσιο, πριν λίγα λεπτά.
Seasoning: Τι είναι και πως να κάνετε;
Πρώτη Χρήση: Αγοράζοντας ένα μαντεμένιο σκεύος της Pit Boss πρέπει να κάνετε ένα αρχικό seasoning: Αφού το πλύνετε και το στεγνώσετε πολύ καλά με χαρτί ή με πετσέτα, αλοίφετε όλο το σκεύος με λάδι (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, αλλά όχι ελαιόλαδο).
Έπειτα το τοποθετείτε ανάποδα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί για να επιτύχετε την κλασική μαύρη όψη πατίνας. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να κάνετε seasoning το μαντεμένιο σας σκεύος στο φούρνο ή στην ψησταριά σας μερικές φορές το χρόνο.
Πως να διατηρήσετε για πολλά χρόνια το σκεύος;
Να θυμάστε ότι, όσο ταλαιπωρημένο και να φαίνεται ένα μαντεμένιο σκεύος, μπορεί να γίνει σαν καινούργιο εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φροντίδα. Τα μαντεμένια σκεύη βελτιώνονται με την χρήση. Όσο περισσότερο τα χρησιμοποιείτε, τόσο πιο αντικολλητικά γίνονται.
Ορισμένα είδη μαγειρέματος μπορεί να αφαιρέσουν λίγο seasoning, όπως το μαγείρεμα όξινων τροφίμων, η υπερβολική θερμότητα, ή το τρίψιμο με λειαντικά εργαλεία ή μεταλλικά σφουγγάρια καθαρισμού. Μετά από κάθε χρήση το καθαρίζετε ελαφρά με ένα σφουγγάρι και αφού το στεγνώσετε με πετσέτα περνάτε μία λεπτή στρώση μαγειρικού λαδιού και το αποθηκεύετε στο χώρο του, ιδανικά μέρος χωρίς πολλή υγρασία.
Εαν παρατηρήσετε στο σκεύος σας ίχνη επιφανειακής οξείδωσης (κατά τη παραλαβή του ή μετά την αποθήκευση) αυτό δείχνει οτι χρειάζεται seasoning.
Σε περίπτωση οξείδωσης ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Τρίψτε: Τρίψτε την επιφάνεια, χρησιμοποιώντας σφουγγάρι καθαρισμού σκευών, νερό και ήπιο σαπούνι.
- Λαδώστε: Εφαρμόστε ένα πολύ λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα μαγειρικού λαδιού σε ολόκληρο το σκεύος (μέσα και έξω). Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα λαδιού, γιατί μπορεί το σκεύος να αποκτήσει κολλώδη υφή.
- Ψήστε: Τοποθετήστε ανάποδα το σκεύος στην επάνω σχάρα της ψησταριάς ή του φούρνου. Ψήστε το σκεύος στους 180°C για μία ώρα. Αφήστε να κρυώσει και επαναλάβετε αν χρειαστεί. Συμβουλή: Σε περίπτωση που ψήσετε τα μαντεμένια σκεύη σας στον φούρνο, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο για να μην στάξουν τα λάδια στην επιφάνεια του φούρνου.